Analogieën oefenen
Analogieën komen heel vaak voor bij de intelligentietest van een assessment. In dit artikel vertellen we je wat analogieën precies zijn en hoe het komt mensen toch vaak de mist in gaan bij deze test.
Wat zijn Analogieën?
Het woord “analogie” is afgeleid van het Griekse woord “analogia”, wat “vergelijking” betekent. In taalkundige zin verwijst analogie naar een overeenkomst of gelijkenis tussen twee dingen op basis van bepaalde overeenkomstige kenmerken. Men gebruikt analogieën in het dagelijks leven vaak als een een retorisch middel om complexe ideeën te verduidelijken door ze te vergelijken met meer bekende of begrijpelijke concepten. Als we bijvoorbeeld duidelijk willen maken hoe de buurman en buurvrouw zich tot elkaar verhouden, dan kunnen we dat duidelijk maken door te zeggen: “De buurman en buurvrouw zijn als water en vuur.” Analogieën worden dus vaak als een brug gebruikt om complexe concepten beter begrijpbaar te maken.
Wil jij maximaal presteren voor je assessment?
Kies dan voor de assessment trainingen van AssessmentCoach! Leer omgaan met alle onderdelen van jouw assessment en wordt geselecteerd!
Analogieën als onderdeel van een intelligentietest
Een analogieën test maakt heel vaak onderdeel uit van de intelligentietest bij een assessment. Deze test is bedoeld om jouw verbale intelligentie (ten opzichte van anderen) te beoordelen. Tijdens dit onderdeel moet je twee sets van ieder twee begrippen analyseren. Hierbij moet je de volgende structuur aanhouden: A staat tot B is als C staat tot D. Kortom, de relatie tussen A en B moet gelijk zijn aan de relatie tussen C en D.
Bij een analogieën test kan sprake zijn van enkele of dubbele analogieën. Voor het oplossen van enkele analogieën moet je één woord beredeneren. Bij dubbele analogieën moet je twee woorden beredeneren. Hieronder staat een voorbeeldopgave van een enkele en een dubbele analogie.
Andere onderdelen van een intelligentietest
Een analogieën test meet slechts één aspect van intelligentie. Om iets te kunnen zeggen over intelligentie moet een intelligentieprofiel worden samengesteld. Een intelligentieprofiel bestaat uit verschillende onderdelen, zoals numerieke, verbale en visuele intelligentie alsmede het vermogen tot logisch redeneren.
Voor elk onderdeel van het intelligentieprofiel wordt een andere soort test gebruikt. Hieronder staan een aantal voorbeelden van veelgebruikte tests voor het bepalen van een intelligentieprofiel:
- Tests voor het bepalen van numerieke intelligentie: cijferreeksen.
- Tests voor het bepalen van visuele intelligentie: figuurreeksen, matrixen.
- Andere tests voor het bepalen van verbale intelligentie: diagrammen, syllogismen.
Tijdens onze intelligentietest trainingen leer je omgaan met alle onderdelen van de intelligentietest. Daarnaast leer je welke oplosstrategieen je kunt toepassen, zodat je snel het juiste antwoord kunt selecteren.
68% van de onvoorbereide mensen faalt
Onderzoek toont aan dat 68% van de mensen die onvoorbereid een assessment maken faalt. Onbekendheid met de opdrachten in combinatie met tijdsdruk zijn het struikelblok.
Veelgemaakte fouten bij analogieën
Een analogieën test zit vol valkuilen. Daarom is het cruciaal om de complexiteit ervan niet te onderschatten. Veel fouten ontstaan doordat mensen alleen wat over de test lezen of enkele eenvoudige (gratis) oefeningen maken die door het assessmentbureau worden verstrekt. Dit kan de misleidende indruk wekken dat dit onderdeel van de intelligentietest niet al te ingewikkeld is. Echter, schijn bedriegt, want tijdens de daadwerkelijke analogieën test worden vaak aanzienlijk complexere opgaven voorgelegd. Een voorbeeld hiervan is de volgende analogie:
Om een goede score te behalen is het belangrijk om enige behendigheid te ontwikkelen in het oplossen van deze test. Verder is het belangrijk om te weten op welke manieren assessment makers analogieën complex kunnen maken, zodat je die situaties tijdens het assessment kunt herkennen.
Tijdens onze intelligentietest training gaan we daar uitgebreid op in. Je leert waar je op moet letten en hoe je analogieën op een slimme manier kunt oplossen.
Heeft analogieën oefenen zin?
Zoals eerder aangegeven is het raadzaam om analogieën voorafgaand aan en assessment goed te oefenen. Door te oefenen word je behendiger in het oplossen van ervan. Maar het heeft nog meer voordelen? In het artikel “Assessment oefenen: zin of onzin?” leggen we je precies uit hoe dat zit.
Tips om goed te presteren
- Analogieën oefenen helpt: Zorg ervoor dat je voorafgaand aan je assessment een heel aantal oefenvragen maakt, zodat je enige behendigheid in het oplossen ervan hebt ontwikkeld.
- Pas een oplosstrategie toe: Pas bij het oplossen van analogieën een systematische aanpak toe. Op die manier zul je sneller het juiste antwoord vinden en minder (onnodige) fouten maken.
- Zorg dat je je goed kunt concentreren: maak de analogieën test in een stille omgeving. Schakel je mobiele telefoon uit, zodat je tijdens de test niet wordt gestoord.
- Maak een analogieën test op een computer of laptop: zorg dat je de test op een computer of laptop maakt. De meeste testen zijn niet geschikt om op een telefoon te maken. En op een tablet of iPad bestaat het risico dat je de test per ongeluk wegveegt. In zo’n situatie loopt de tijd wel gewoon door en is de kans groot dat je faalt voor de test.
Training is dé sleutel tot succes
Meer dan de helft van de mensen die een assessment doen falen omdat ze zich niet hebben voorbereid. Dus voorkom dat je faal en start jouw assessment training vandaag.
Voor- en nadelen van een analogieën test
Voordelen
- Een analogieën test kan goed worden gestandaardiseerd, waardoor het goed mogelijk is om de capaciteiten van een persoon objectief te beoordelen en met anderen te vergelijken. De test laat weinig ruimte voor subjectieve interpretaties.
- Een analogieën test is behoorlijk efficiënt in termen van tijd. De test kan in een relatief korte tijd worden afgenomen.
Nadelen
- Bij analogieën kan sprake zijn van een taalbarrière. In tegenstelling tot cijfermatige of figurale tests, zijn verbale tests niet taalonafhankelijk. Dit betekent dat deze test minder geschikt is voor het vergelijken van mensen met verschillende taalachtergronden.
- Men weegt de uitkomst van een analogieën test soms te zwaar mee bij het beoordelen van de benodigde cognitieve capaciteiten voor een bepaalde functie.
- Het beoordelen van verbale intelligentie is een momentopname. Tijdelijke factoren, zoals testangst of stress, kunnen (sterk) van invloed zijn op de uitkomsten van de test, waardoor deze mogelijk niet de werkelijke cognitieve vermogens van een persoon weerspiegelen.
Wil jij maximaal presteren voor je assessment?
Kies dan voor de assessment trainingen van AssessmentCoach! Leer omgaan met alle onderdelen van jouw assessment en wordt geselecteerd!