
Deloitte assessment
Wil jij maximaal presteren voor het assessment van Deloitte? Dan gaan we je helpen! AssessmentCoach is hét slimste platform om je voor te bereiden op je assessment. Tijdens onze assessment trainingen leer je in korte tijd alles over het Deloitte assessment, zodat je ontspannen en zelfverzekerd aan je assessment kunt beginnen én maximaal kan presteren. Dus strik je veters en start jouw assessment training vandaag!
Over Deloitte
Deloitte levert diensten op het gebied van accountancy, belastingadvies, consultancy, financieel advies en juridisch advies en behoort tot de Big Four accountancy bedrijven.
Wil jij maximaal presteren voor je assessment?
Kies dan voor de assessment trainingen van AssessmentCoach! Leer omgaan met alle onderdelen van jouw assessment en wordt geselecteerd!
Solliciteren bij Deloitte
Het maken van een assessment is een verplicht onderdeel van de selectieprocedure van Deloitte. Op hoofdlijnen bestaat dat selectieprocedure uit vijf stappen:
- Stap 1: Insturen sollicitatie
- Stap 2: Online assessment
- Stap 3: Kennismakingsgesprek
- Stap 4: Vervolggesprekken
- Stap 5: Arbeidsvoorwaarden voorstel
Stap 1: Insturen sollicitatie
De sollicitatieprocedure begint met het insturen van een sollicitatie. Tijdens deze stap moet je jouw contactgegevens, motivatiebrief en Curriculum Vitae in het recruitment systeem van Deloitte uploaden. Vervolgens zal Deloitte op basis van deze informatie beoordelen of je op gesprek mag komen.
Stap 2: Online assessment
Als Deloitte je als een potentieel interessante kandidaat ziet, dan moet je voorafgaand aan het eerste gesprek een online assessment maken. Dat assessment is bedoeld om te beoordelen of jouw denkvermogen en vaardigheden aansluiten op de functie waarop je hebt gesolliciteerd. Ook bekijkt men of jouw competenties en persoonlijkheidskenmerken een goede aanvulling zijn op het team en de organisatie.
Het assessment is bedoeld om inzicht te krijgen in vier verschillende aspecten, namelijk jouw:
- Intelligentieniveau
- Competenties
- Persoonlijkheidskenmerken
- Drijfveren
Stap 3: Kennismakingsgesprek
Nadat je het assessment hebt gemaakt volgt een kennismakingsgesprek om een eerste indruk van jou op te doen. Om goed voor de dag te komen is het belangrijk om het gesprek goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat je de onderstaande vragen gemakkelijk kunt beantwoorden:
- Waarom heb je op deze functie gesolliciteerd?
- Waarom zou je graag bij ons willen werken?
- Waarom zouden we jou moeten aannemen?
- Wat zijn jouw sterke en minder sterke punten?
Verder is het belangrijk om ook een paar vragen terug te stellen. Denk bijvoorbeeld aan vragen zoals:
- Hoe groot is de afdeling waar ik kom te werken?
- Wat voor mensen werken er zoal op de afdeling?
- Is het mogelijk om gedeeltelijk thuis te werken?
- Kun je iets vertellen over de secundaire arbeidsvoorwaarden?
Tegen het einde van het kennismakingsgesprek zal men aangeven hoe de eventuele vervolgstappen eruit zien en dat je binnen enkele dagen een terugkoppeling op het kennismakingsgesprek kunt verwachten. Je hoort dus niet direct of men met je door wil gaan.
Wil jij maximaal presteren voor je assessment?
Kies dan voor de assessment trainingen van AssessmentCoach! Leer omgaan met alle onderdelen van jouw assessment en wordt geselecteerd!
Stap 4: Vervolggesprekken
Als er na het eerste kennismakingsgesprek voldoende aanleiding is om verder te gaan, dan volgen vaak één of meerdere vervolggesprekken met toekomstige collega’s en de manager van het team. Het kan zijn dat je voorafgaand aan één van deze gesprekken iets (zoals bijvoorbeeld een casus) moet uitwerken en presteren.
Na de vervolggesprekken hoor je meestal binnen enkele dagen hoe men het gesprek heeft ervaren. Heeft men een positieve indruk over jou opgedaan, dan volgt vaak een arbeidsvoorwaarden voorstel.
Stap 5: Arbeidsvoorwaarden voorstel
Het doornemen van het arbeidsvoorwaarden voorstel is de laatste stap van de sollicitatieprocedure. Lees het arbeidsvoorwaarden voorstel goed door en bepaal voor jezelf of je je in het voorstel kunt vinden. Het is tijdens deze stap overigens niet ongebruikelijk om nog wat te onderhandelen over bijvoorbeeld het salarisniveau en/of secundaire arbeidsvoorwaarden.

Het Deloitte assessment
Zoals eerder gezegd is het online assessment van Deloitte een standaard onderdeel van de sollicitatieprocedure.
Deloitte assessment = HFM Talentindex / Assessio assessment
Het assessment van Deloitte is geen eigen assessment. Deloitte maakt gebruik van het HFM Talentindex recruitment platform dat sinds 2019 onderdeel is geworden van Assessio. Met de assessment module van dit platform kunnen organisaties gedurende het selectieproces dieper inzicht te krijgen in de capaciteiten van potentiële kandidaten. Kortom, onder de motorkap is het Deloitte assessment eigenlijk het HFM Talentindex / Assessio assessment.
Hoe werkt het afnemen van het assessment precies?
De procedure voor het afnemen van het assessment is eigenlijk vrij eenvoudig. Deloitte stuurt je een email met inloggegevens en een link naar de HFM Talentindex / Assessio assessment website. Nadat je bent ingelogd worden de verschillende opdrachten voor het online assessment weergegeven.
Zodra je alle opdrachten hebt afgerond genereert het systeem van HFM Talentindex / Assessio automatisch een persoonlijk rapport. Dit rapport wordt aan jezelf en Deloitte toegestuurd en geeft inzicht in jouw intelligentieniveau, persoonlijkheid en drijfveren. Op basis van deze informatie kan Deloitte beoordelen of je over de vereiste kwaliteiten voor de betreffende functie beschikt.
Maximaal presteren voor het HFM Talentindex assessment
Onderzoek toont aan dat 68% van de mensen die zich niet voorbereiden op een assessment falen. Dat komt simpelweg doordat ze niet goed weten hoe ze met de verschillende onderdelen van een assessment moeten omgaan. Daar komt bij dat de meeste onderdelen onder tijdsdruk moeten worden uitgevoerd. Voeg dat bij elkaar en er ontstaat een recipe for disaster.
68% van de onvoorbereide mensen faalt
Onderzoek toont aan dat 68% van de mensen die onvoorbereid een assessment maken faalt. Onbekendheid met de opdrachten in combinatie met tijdsdruk zijn het struikelblok.

Onderdelen van het HFM Talentindex / Assessio assessment
Het assessment van HFM bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Toch bestaat er niet zoiets als “hét HFM Talentindex assessment”. De inhoud, omvang en moeilijkheidsgraad van het assessment worden namelijk afgestemd op de eisen die aan een bepaalde functie worden gesteld. Toch zijn er een aantal modules die bij vrijwel elk assessment zullen voorkomen. Dat zijn:
- De intelligentietest
- De persoonlijkheidsvragenlijst
- De drijfverentest
Bij meer senior functies, zoals bijvoorbeeld managent of senior functies, worden vaak een aantal modules aan het assessment toegevoegd. Dat kunnen overigens ook live modules zijn die op locatie bij een assessmentbureau moeten worden uitgevoerd. Een paar voorbeelden van aanvullende modules zijn:
- Een strategische adviesopdracht / Analyse opdracht
- Een assessment interview
- Een rollenspel
Als we naar de inrichting van het HFM Talentindex assessment kijken, dan zijn er op hoofdlijnen twee varianten, namelijk de HFM-SIT en de HFM-VIT test. SIT staat voor Specifieke Intelligentietest en de VIT voor Volledige Intelligentietest. Op basis van deze twee varianten ziet de structuur van het HFM Talentindex assessment er als volgt uit:


HFM Specifieke intelligentietest (SIT)
De HFM-SIT test bestaat uit separate deeltesten en bevat in totaliteit meer vragen dan de HFM-VIT test. Elke deeltest van de HFM-SIT test duurt 15 á 20 minuten en bevat zo’n 25 tot 40 vragen.
HFM Talentindex SIT: Figuurreeksen
Met de deeltest figuurreeksen wordt de visuele intelligentie van een kandidaat gemeten. Tijdens deze deeltest moet een kandidaat een patroon ontdekken in een reeks plaatjes om vervolgens het juiste plaatje op de plek van het vraagteken te selecteren.
HFM Talentindex SIT: Analogieën
Met de deeltest analogieën wordt de verbale intelligentie van een kandidaat gemeten. Tijdens deze deeltest moet een kandidaat een logische relatie tussen verschillende woorden ontdekken om vervolgens het juiste woord op de plek van het vraagteken te selecteren.
HFM Talentindex SIT: Syllogismen
Met de deeltest syllogismen worden de capaciteiten voor verbaal redeneren van een kandidaat gemeten. Tijdens deze deeltest moet een kandidaat op basis van twee stellingen een valide conclusie trekken.
HFM Talentindex SIT: Matrixen (optioneel)
Met de deeltest Matrixen wordt de visuele intelligentie van een kandidaat beoordeeld. Tijdens deze (optionele) deeltest moet een kandidaat een patroon ontdekken in een Matrix van drie bij drie vakken om vervolgens het juiste plaatje op de plek van het vraagteken te selecteren.
HFM Volledige intelligentietest (VIT)
Bij de HFM-VIT test moet een kandidaat circa 60 vragen in een half uur tijd beantwoorden. Tijdens deze test worden verschillende typen vragen door elkaar heen gesteld. De HFM-VIT test bestaat uit de volgende onderdelen:
HFM Talentindex VIT: Analogieën
Met de deeltest analogieën wordt de verbale intelligentie van een kandidaat gemeten. Tijdens deze deeltest moet een kandidaat een logische relatie tussen verschillende woorden ontdekken om vervolgens het juiste woord op de plek van het vraagteken te selecteren.
HFM Talentindex VIT: Syllogismen
Met de deeltest syllogismen worden de capaciteiten voor verbaal redeneren van een kandidaat gemeten. Tijdens deze deeltest moet een kandidaat op basis van twee stellingen een valide conclusie trekken.
HFM Talentindex VIT: Rekenopgaven (in onwikkeling)
Met de deeltest rekenopgaven wordt de cijfermatige intelligentie van een kandidaat gemeten. Tijdens deze deeltest moet een kandidaat een getal selecteren die de rekensom kloppend maakt.
HFM Talentindex VIT: Matrixen (optioneel)
Met de deeltest Matrixen wordt de visuele intelligentie van een kandidaat beoordeeld. Tijdens deze (optionele) deeltest moet een kandidaat een patroon ontdekken in een Matrix van drie bij drie vakken om vervolgens het juiste plaatje op de plek van het vraagteken te selecteren.
HFM Talentindex persoonlijkheidsvragenlijst
De persoonlijkheidsvragenlijst van het HFM assessment is bedoeld om de persoonlijkheidskenmerken van een kandidaat in kaart te brengen. Voorbeelden van persoonlijkheidskenmerken zijn: oplossingsgerichtheid, verwachtingsmanagement, consciëntieusheid, extraversie, overtuigingskracht etc.
De HFM persoonlijkheidsvragenlijst bestaat uit zo’n 190 vragen. Tijdens deze test moet je bij enkele honderden stellingen aangeven in hoeverre je het ermee eens bent. Een aantal voorbeeld van stellingen zijn:
- Ik ben iemand die zich liever op de achtergrond houdt.
- Ik ben iemand die creatieve oplossingen bedenkt.
- Ik ben iemand die goed kan luisteren.
- Ik ben iemand die zich aan afspraken houdt.
- Ik ben iemand die altijd vrolijk is.
Wil jij maximaal presteren voor je assessment?
Kies dan voor de assessment trainingen van AssessmentCoach! Leer omgaan met alle onderdelen van jouw assessment en wordt geselecteerd!
Optionele assessment onderdelen
Naast de standaard onderdelen kunnen dus ook optionele onderdelen aan het assessment worden toegevoegd. De optionele online opdrachten zijn vaak praktijksimulaties zoals:
- Een strategische adviesopdracht / analyse opdracht
- Een in-basket opdracht
Ook kunnen er live opdrachten worden toegevoegd, zoals bijvoorbeeld een:
- Een assessment interview
- Een rollenspel
- Een presentatie-opdracht
Of deze opdrachten nu wel of geen onderdeel van jouw assessment uitmaken; met het HFM Talentindex assessment trainingspakket krijg je toegang tot al deze trainingen.
HFM Talentindex assessment trainingspakket
Met het HFM Talentindex assessment trainingspakket leer je in korte tijd omgaan met alle onderdelen van je assessment. Je leert niet alleen omgaan met de intelliegentietest en persoonlijkheidsvragenlijst, maar ook hoe je omgaat met praktijksimulaties (zoals een strategische adviesopdracht etc.). Verder leer je hoe je positieve indruk maakt tijdens een assessment interview en diverse praktijksimulaties.