Home > artikelen > Alles over praktijksimulaties
Alles over praktijksimulaties
Praktijksimulaties worden veelvuldig ingezet bij assessments en zijn bedoeld om de daadwerkelijke vaardigheden, kennis en competenties van een kandidaat te kunnen beoordelen. In dit artikel leggen we uit wat praktijksimulaties zijn, welke soorten je kunt tegenkomen, hoe je ermee omgaat en wat de voordelen ervan zijn.
Wat is een praktijksimulatie?
In tegenstelling tot de intelligentietest en de persoonlijkheidsvragenlijst, zijn praktijksimulaties interactieve opdrachten die kandidaten tijdens een sollicitatie assessment meestal ter plekke moeten uitvoeren. Een bekend voorbeeld van een praktijksimulatie is het rollenspel, maar er zijn nog een aantal andere soorten opdrachten.
Training is dé sleutel tot succes
Meer dan de helft van de mensen die een assessment doen falen omdat ze zich niet hebben voorbereid. Dus voorkom dat je faal en start jouw assessment training vandaag.
Praktijksimulaties zijn ontworpen om realistische situaties voor de functie waar het assessment betrekking op heeft na te bootsen. Vervolgens worden kandidaten uitgedaagd om specifieke vaardigheden of competenties te demonstreren die relevant zijn voor de functie.
Van alle sollicitatie assessment onderdelen hebben praktijksimulaties de hoogste voorspellende waarde voor toekomstig functioneren. Want in tegenstelling tot bijvoorbeeld het assessment interview, waarbij iemand vooral zelf verteld over wat hij of zij kan, past een kandidaat bij een praktijksimulatie zijn of haar vaardigheden daadwerkelijk toe.
Voorbeelden van praktijksimulaties
Het soort praktijksimulatie je tijdens een sollicitatie assessment moet doen is afhankelijk de functie en de daarbij vereiste vaardigheden en competenties. Toch zijn er verschillende praktijksimulaties die vaak voorkomen bij sollicitatie assessments. Veel voorkomende praktijksimulaties zijn bijvoorbeeld:
Rollenspellen
Bij deze simulaties krijgen kandidaten een bepaalde rol toegewezen en moeten ze situaties uit de praktijk naspelen. Als de functie vereist dat de kandidaat klanten helpt, dan kan hij of zij worden gevraagd om een rollenspel te spelen waarin hij of zij een klant moet helpen.
Advies opdrachten
Bij deze simulaties krijgen kandidaten een fictieve casus voorgelegd waarover ze een advies moeten verstrekken. Een kandidaat moet bijvoorbeeld advies geven over de beste locatie voor het hoofdkantoor van een bepaalde organisatie. Om deze opdracht uit te voeren moet de kandidaat een dataset analyseren en zijn of haar advies presenteren.
Presentatie opdrachten
Bij deze simulaties moet een kandidaat een presentatie geven over een bepaald onderwerp. Dit kan variëren van een presentatie over een project tot een pitch over een idee voor de organisatie.
Tijdens de assessment trainingen van AssessmentCoach leer je hoe je verschillende praktijksimulaties aanpakt. Als je weet hoe je met praktijksimulaties moet omgaan zal dat je beoordeling zeker ten goede komen.
Probeer gratis en presteer maximaal!
Schrijf je nu in voor de Free Training van AssessmentCoachen en probeer onze assessment training gratis uit!
Omgaan met praktijksimulaties
Het is belangrijk om te weten dat een praktijksimulatie geen spel is. Ze zijn namelijk niet bedoeld is om een kandidaat te testen op hoe goed hij of zij de simulatie kan spelen. Integendeel, een praktijksimulatie is bedoeld om een context te creëren waarin de kandidaat zijn of haar vaardigheden en competenties kan tonen.
Als een bedrijf bijvoorbeeld op zoek is naar een salesmanager, dan kan een praktijksimulatie bestaan uit een rollenspel waarin de kandidaat een potentiële klant moet overtuigen om een product of dienst te kopen. Door middel van zulke scenario’s krijgt de werkgever een goed beeld van hoe een kandidaat omgaat met potentiële klanten. Daarnaast wordt inzichtelijk hoe een kandidaat omgaat met moeilijke situaties en producten of diensten presenteert.
Voordelen van een praktijksimulaties
Een belangrijk voordeel van praktijksimulaties is dat een kandidaat tijdens het sollicitatieproces de kans krijgt om vaardigheden in de praktijk te laten zien. Daarom zijn praktijksimulaties vaak zodanig ontworpen dat een objectieve en consistente beoordeling van een kandidaat mogelijk is, ongeacht hun achtergrond, intelligentie of persoonlijke voorkeuren. Dus als je wat minder goed scoort voor de intelligentietest kun je met een praktijksimulatie veel goed maken.
Ook kan het gebruik van realistische praktijksimulaties bijdragen aan een positieve ervaring voor een kandidaat. Door middel van realistische situaties kan een kandidaat meer gevoel krijgen voor de daadwerkelijke inhoud van de functie. Daarnaast kan een kandidaat ervaren wat er in de praktijk van hem of haar wordt verwacht. Hierdoor kan een kandidaat ook beter voor zichzelf bepalen of de functie waar het assessment betrekking op heeft ook daadwerkelijk iets voor hem of haar is.
Wil jij maximaal presteren voor je assessment?
Kies dan voor de assessment trainingen van AssessmentCoach! Leer omgaan met alle onderdelen van jouw assessment en wordt geselecteerd!